Spoedgeval?

Afspraak maken?

bel 014 85 95 95 (24/7)

Tandverzorging

 

Tandverzorging

Tandplak, tandsteen en tandvleesonstekingen

Het gebit heeft een regelmatige verzorging nodig. Zonder verzorging ontstaat eerst tandplak en daarna tandsteen dat gepaard gaat met tandvleesontsteking. Tandplak is een laagje van speeksel, voedingsresten en micro-organismen die op het tandoppervlak wordt afgezet. Dit kunnen we niet zien met het blote oog.

Indien tandplak niet wordt verwijderd door reiniging, mineraliseert het en ontstaat er tandsteen. Tandsteen is de bruine, harde aanslag die we op het gebit van onze dieren kunnen aantreffen. Tandsteen verdwijnt niet met een gewone poetsbeurt maar moet verwijderd worden door een dierenarts met een ultrasoon detartratietoestel. Hiervoor moet uw dier onder narcose gebracht worden.

Op het tandsteen verzamelen zich bacteriën die tandvleesontstekingen veroorzaken. Dit veroorzaakt niet alleen een slechte mondgeur, maar leidt tot pijnlijke tandvleesontstekingen en in verder gevorderde stadia tot loszittende tanden en zelfs tandverlies. Omdat dit geleidelijk optreedt, zal een eigenaar vaak de eerste signalen van pijn niet opmerken, omdat uw hond of kat de pijn leert verdragen.

Andere complicaties van tandvleesontsteking zijn nier-, lever- en hartaandoeningen. Het is dus heel belangrijk de vorming van tandsteen te voorkomen. Bij uw jaarlijks bezoek bij de dierenarts voor de inentingen zullen wij altijd het gebit van uw dier even controleren.

Hoe merkt u tandvleesaandoeningen bij uw dier op?

  • Regelmatige inspectie tanden thuis, gebeurt jaarlijks bij de dierenarts
  • De adem gaat steeds slechter ruiken
  • Overmatig speekselen
  • Moeite met eten
  • Een (felle) rode lijn op het tandvlees, tegen het tandsteen aan

Behandeling

Als de tandsteen te uitgebreid aanwezig is of uw dier er problemen van begint te ondervinden, is het belangrijk hier op tijd in te grijpen. Hoe sneller we kunnen ingrijpen, hoe minder de last voor uw dier en hoe minder ingrijpend de behandeling is. Patiënten die tijdig behandeld worden hebben soms enkel een reiniging nodig. In ernstige gevallen is het niet uitzonderlijk dat enkele tanden moeten worden getrokken.

 

Back to top