Diensten
Anesthesie
Anesthesie
Om een zo veilig mogelijke narcose te garanderen, werken wij meestal met gasanesthesie. Het gebruik van anesthesieproducten wordt echter steeds individueel afgestemd op het dier in kwestie. En tijdens de narcose wordt het dier continu gemonitord.
Na de ingreep kan uw dier rustig wakker worden in de hospitalisatie. Onze assistente houdt steeds een oogje in het zeil bij de recovery.
Echografie
Echografie
Echografie wordt voornamelijk gebruikt om de vorm en structuur van inwendige organen te bekijken.
- Het meest bekende is de dracht echo, waarbij we reeds in een vroeg stadium kunnen bevestigen of uw hond/kat drachtig is
- Bij een abdominale echografie kunnen alle buikorganen in beeld gebracht worden. Zo bekijken we onder andere de lever, milt, nieren, blaas, darmen,… Voor deze onderzoeken komt uw dier best nuchter. Het echografische beeld wordt namelijk verstoord door gas en/of voedsel in maag/darmen. Ook haren kunnen het echo signaal storen, daarom zullen we de buik van uw dier scheren.
- Een echo van het hart wordt ook wel echocardiografie genoemd. We kijken hierbij naar de contractie van het hart, de hartspier, de kleppen en de vorm en grootte van de hartkamers. Daarnaast komen ook het hartzakje en de grote slagaders in beeld. Meerdere metingen worden gedaan om het hartprobleem zo objectief mogelijk te beoordelen.
Radiografie
Radiografie
Onze praktijk is uitgerust met digitale radiografie. Met behulp van radiografie kunnen we botten en gewrichten in beeld brengen. Maar ook longen, hart en buikorganen kunnen we bekijken.
Orthopedie
Orthopedie
In onze praktijk bieden wij een basisaanbod van orthopedie aan. Zo kijken we samen met u naar het maken van de patiënt en zoeken we naar de oorzaak ervan. Op basis van het orthopedisch onderzoek achterhalen we waar het probleem zich precies bevindt. Indien nodig kunnen we een radiografie nemen. Vervolgens wordt een behandeling ingesteld die aangewezen is op maat van uw viervoeter.
Dermatologie
Dermatologie
Huidproblemen worden steeds volledig opgewerkt, zodat jeuk en andere klachten gericht aangepakt
kunnen worden. Eventuele stalen kunnen meteen onder de microscoop bekeken worden.
Soms is een allergie de onderliggende oorzaak van een (terugkerend) huidprobleem. In dat geval
adviseren wij u graag over allergietesten en een aangepast dieet.
Laboratorium
Laboratorium
Bloed- en urine onderzoeken kunnen worden uitgevoerd in ons eigen laboratorium. Op die manier weten we snel het resultaat en kunnen we daar ook meteen mee aan de slag.
Ook standaard microscopische onderzoeken voeren we zelf uit. Meer gespecialiseerde stalen sturen we steeds naar een extern laboratorium om door specialisten te laten beoordelen.
Tandheelkunde
Tandheelkunde
Ook voor dieren is een goede mondhygiëne belangrijk. We proberen steeds nadruk te leggen op tandenpoetsen. Helaas is dat niet altijd vanzelfsprekend bij dieren. Gelukkig bestaan er voldoende alternatieven (denk aan kauwsticks, mondwater, enz) om in te zetten. Als er toch tandsteen gevormd wordt, is een professionele gebitsreiniging nodig.
Een gebitsreiniging gebeurt steeds onder volledige verdoving. Tandsteen wordt verwijderd en de tanden worden gepolijst. Losse of afgebroken tanden kunnen worden getrokken.
Preventieve zorg
Preventieve zorg
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zetten we graag in op preventie. Een jaarlijkse controle is daarbij aangewezen. Op basis van jullie verhaal én ons klinisch onderzoek kunnen we eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen en meteen aanpakken. Vooral bij oudere patiënten is deze jaarlijkse controle zeer belangrijk. Ouderdomskwaaltjes zijn immers vaak niet zo onschuldig als ze in eerste instantie lijken.
Naast de klinsche controle, besteden we ook aandacht aan het gewicht van uw huisdier, antiparasitaire behandelingen, vaccinaties (of titeren), aangepast voedingsadvies, tips over tandenpoetsen, en nog zo veel meer.
Elektrocardiografie
Elektrocardiografie
Een electrocardiogram of ECG registreert de elektrische activiteit van het hart. Dat is vooral belangrijk om ritmestoornissen te diagnosticeren.
Huisbezoek
Huisbezoek
Indien het voor u niet mogelijk is om naar de praktijk te komen, kunnen we een huisbezoek aanbieden. Dit in de regio Sint-Job-in’t-Goor, Brecht, Wuustwezel, Schoten, Schilde, Zoersel en omstreken.
Het spreekt voor zich dat we aan huis minder diagnostische mogelijkheden hebben dan in de praktijk. Het is dus mogelijk dat de dierenarts een vervolgafspraak zal moeten inplannen om bepaalde problemen in de praktijk verder te onderzoeken of behandelen.
Voeding
Voeding
Elke patiënt is anders en daarom hebben ze logischerwijs een voeding nodig op maat. Voor een standaardvoeding van goede kwaliteit of voor een medische voeding kan u steeds bij ons terecht.
Hospitalisatie
Hospitalisatie
Uw dier kan bij ons verblijven in de hospitalisatieruimte. Een dagopname is vaak voldoende, bv in
geval van een operatie. Bij ernstige ziekte is het soms nodig dat uw dier enkele dagen bij ons verblijft
om zo de nodige zorgen te kunnen krijgen.
Spoed
Spoed
Wij staan steeds klaar om u op te vangen als u dringende hulp nodig hebt voor uw huisdier.
Tel 03/667.11.04.
Ook na de openingsuren is er steeds een dierenarts bereikbaar om dringende vragen te beantwoorden. In het weekend werken wij mee met de wachtdienst van de regio Noord-Antwerpen.
Balie
Balie
Onze assistente staat steeds klaar om u te ontvangen aan onze balie. U kan bij haar terecht met al uw algemene vragen, om een afspraak te maken, voor voedingsadvies, controle van het gewicht van uw huisdier, advies over antiparasitaire producten, enzovoort.
Zit er niemand aan de balie wanneer u binnenkomt? Dan hebben wij onze handen vol. Als u even geduld heeft, staan wij u zo snel mogelijk te woord.
Apotheek
Apotheek
Onze praktijk beschikt over een eigen apotheek. De nodige medicatie hebben we dus steeds bij de hand. Wat niet in onze stock aanwezig is, kan uiteraard altijd worden besteld.
Bloeddrukmeting
Bloeddrukmeting
Met onze niet-invasieve bloeddrukmeter kunnen wij de bloeddruk van uw dier meten.
Een te hoge bloeddruk is niet meteen zichtbaar maar kan wel gevaarlijk zijn. Daarom meten wij
regelmatig de bloeddruk van onze patiënten. Vooral oudere dieren, hart- en nierpatiënten, en katten
met schildklierproblemen hebben een hoger risico op hypertensie.
Interne geneeskunde
Interne geneeskunde
Inwendige ziektes worden bij ons met de nodige aandacht in kaart gebracht. We proberen een
compleet beeld van het probleem te schetsen op basis van jullie verhaal en ons klinisch onderzoek. In
veel gevallen komt daar bijkomend een bloedonderzoek aan te pas, maar ook andere onderzoeken
kunnen aangewezen zijn.
Chirurgie
Chirurgie
De meeste chirurgische ingrepen kunnen in onze praktijk worden uitgevoerd. Tijdens een voorgaande consultatie wordt de desbetreffende operatie besproken zodat u weet wat er staat te gebeuren. Meestal kan de patiënt dezelfde dag nog naar huis, maar soms is het nodig om enkele dagen in de hospitalisatie te blijven ter observatie.
*Kijkoperaties worden uitgevoerd in onze Dierenkliniek Venhei.